Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esküvő

2013.05.17

Hasonlóan a világ számos kultúrájához, az oszétoknál is az esküvő (csinzahsav) és a lakodalom (kuvd) számít a legjelentősebb családi ünnepnek, olyan kiemelt eseménynek, amelyen a rokonság minden tagja részt vesz. A sok résztvevő mindegyike tisztában volt a szokásokkal, tudta hogyan kell viselkedni ezen a fontos eseményen, betartván az etikett szabályait.

 

Az esküvőhöz kapcsolódó közösségi eseményeken részt vett a település szinte minden lakója, a menyasszony és a vőlegény közeli és távoli hozzátartozói, barátai, ismerősei. A közösség együtt ünnepelte az ifjú párt a bőségesen megterített asztaloknál, kívánva a friss házasoknak sok boldogságot és gyermekáldást. Fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek a közös táncokban, az asztalnál pedig meghatározott rendben foglaltak helyet. Akárcsak más közösségi összejöveteleken, az esküvőn sem nézték jó szemmel a lerészegedést. A fő jellemzője az oszét esküvőknek az általános jó kedv és öröm volt, anélkül hogy részeges tobzódásban merült volna ki az esemény. A legnépszerűbb társas tánc a simd, amelynek már az oszétok elődeinél is nagy divatja volt, a nart regékben is olvashatunk róla.

 

Az esküvőt megelőzte az udvarlás. A házasságra készülőknek szüleik beleegyezésére volt szükségük. A férfinak és a nőnek egyaránt jelentős összegű hozományt kellett „bevinnie” a megkötendő házasságba, afféle váltságdíjat, hozományt. Ennek mértékében a menyasszony és a vőlegény családjának meg kellett egyeznie. Fontos szempont volt tehát a szülők részéről, hogy a házasságban gyermekük anyagi biztonságban élhessen. Emellett figyelembe vették a szülők a vőlegény jellemét, nemzetségi származását.

 

Ha a menyasszony váltságdíját a vőlegény nem tudta időben megfizetni, előfordult hogy évekig udvarolnia kellett, mire a kialkudott anyagi javakat biztosítani tudta. Csak ekkor adták a menyasszony szülei áldásukat a házasságra. A 20. században is gyakran előfordult, hogy ha a vőlegény nem tudta összegyűjteni a kívánt összeget, akkor külföldön vállalt munkát, hogy összegyűjtse azt. A menyasszony megváltásának szokása az 1917-es forradalmak után háttérbe szorult Oszétiában és a Kaukázus vidékén.

 

Legalább három ember segédkezett aktívan az esküvő előkészítésében. Ők az úgynevezett kikérők, akik elintézik azt, hogy az esküvő előtt a vőlegény és a menyasszony házasodási szándékára a szülők áldásukat adják. Ők intézik a váltságdíjak ügyét is. A kikérő lehetett a vőlegény nagybátyja – anyjának vagy apjának fivére – de lehetett a legnagyobb becsben tartott szomszéd, vagy a menyasszony családjának egy közeli barátja.

 

A menyasszony szüleivel szóban egyfajta házassági szerződést kötöttek, ami tartalmazta a házasodó felek hozományát is. Ezt a megállapodást fididnek nevezték. Ha megszületett a megállapodás, akkor kitűzték az esküvő napját és innentől kezdve a menyasszony és a vőlegény családja szoros kapcsolatba került egymással. A megállapodást meg is ünnepelték a menyasszony szüleinél. A jómódú családoknál ilyen alkalmakkor leöltek egy kost. A gazdagon megterített asztalnál a családok megegyeztek az esküvő napjában és hogy kiket hívjanak meg. Ezeken az ünnepi alkalmakon az asztalon elhelyezték a három szakrális lepényt (csiri) és az áldozati állat fejét és nyakát. Az ünnepi étkezés szertartásmestere (tamada) tósztokat mondott, a vendégek ezt állva hallgatták végig. A tamada köszöntötte az ifjú párt, családjaikat, hálát adott mindenki nevében Istennek (Huszau) és a többi oszét istenségnek.

 

Az eljegyzés másik szertartása volt a susagtisd, az úgynevezett titkos látogatás. Ezen már csak a szűk családi kör vett részt, rendszerint a lányos háznál tartották meg. Az ünnepi asztalnál a tamada tósztot mondott Istenre, Uastirdzsire és az ifjú pár boldogságára. Étkezés után mindenki kap egy-egy nuazsant (boros poharat), amelybe - miután áldomást ittak – pénzt tehet, hogy ezzel is támogassa az ifjú párt. Ezek után a vendégek megköszönik a vendéglátást, majd a vőlegény bemutatja az esküvői gyűrűt menyasszonyának. Az összejövetel eltarthat akár késő estig is, de utána a vőlegénynek haza kell mennie, hiszen csak a házasság után lehet együtt feleségével.

 

Az esküvő főszervezőjének számít a kuhilhacag, vagyis a vőfély. Általában a rokonok vagy közeli barátok közül választják. Feladata az esküvő és a lakodalom szervezése, a menyasszony kikérése, elintézni hogyan fogadják a násznépet, gondoskodni az ételekről-italokról stb. A vőfélyen kívül megválasztja még a rokonság azt a néhány segítőt, akik a lakodalom alatt kiszolgálják a vendégeket. Aki közvetlenül felel az ételekért, az a kabiszihiszau, szó szerint: a kamramester.

 

Az esküvő napján a násznép a zenészek kíséretében a menyasszony házához ment. A lány családjának feje jött ki fogadásukra. A fiatalabb családtagok egyike kihozta a házból a három lepényt (csiri) és sörrel is megkínálta násznépet. A vének egyike Isten oltalmába ajánlotta az egész násznépet és kellemes vigadozást kívánt mindenkinek. Ezt követően behívta a vendégeket a menyasszonyi házba. A násznép körbeülte az ünnepi asztalt és innentől a tamadájé lett a főszerepe, aki tósztokat mondott és ceremóniamesterként levezényelte az ünnepi étkezést. Az asztalon először az áldozati állat, egy fiatal bika fejét és nyakát, valamint a megszentelt három lepényt szolgálták fel. A lakodalom rangidős résztvevője szolgálta fel – természetesen a tószt is az ima után - a saslikot (nyárson sült hús). A tamada megszentelte a sört és a három lepényt és a következő tósztot mondta a menyasszonynak címezve:

 

Farn, Farn, Farn! (a farn bőséget, áldást, jólétet is jelent az oszét nyelvben)

Legyen hét fiad és három kékszemű kislányod!

Farn, farn, farn!

Mint egy kotlóstyúknak – sok-sok gyermeked!

Farn, farn, farn!

Mint a nősténymedve – legyél termékeny!

Farn, farn, farn!

Mint kemény nyakú bika!

Farn, farn, farn!

Szeresen a családod!

Farn, farn, farn!

Tiszteljenek szomszédaid!

 

A tószt után a menyasszony felemelheti fátylát és megláthatja a vőlegény. Az étkezés után kezdetét veszi a vigadozás, a tánc.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.