Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alánia középkori kultúrája

2013.12.17

 

 
 Az alánok kultúrája a szkíta civilizációban gyökeredzik. Az alánok vallása közvetlen folytatása a szkíta-szarmata vallási hagyományoknak, amely még az ősi iráni (árja) egység idejébe nyúlik vissza. Bizonyos mértékben hatással volt az alán kultúrára más sztyeppei népek szokásai és a korai kapcsolat a kereszténységgel. 
 Az alánok különösen tisztelték a Napot (Hur), a tüzet és a családi tűzhelyet. Az emberek lelki életét olyan fogalmak is meghatározták, mint a Farn (az isteni kegyelem és a bőség) valamint az Ard (igazság, eskü). A vallási életben meghatározó volt az egy igaz Isten (Huszau) és az úgynevezett Avdiu, vagyis a hét isteni lény, akiket leginkább tiszteltek. A Nart eposzban is fontos szerepet játszanak az églakók, a történések állandó alakítói.
Hasonlóan a három osztályra tagolódó alán társadalomhoz, a világkép is három szférára osztotta az univerzumot (föld, ég és az alvilág). A társadalomban három rétege három különböző feladatot látott el: vallási élet, háború és gazdálkodás. A szkíta időkben a harcosok osztálya számított a legfontosabbnak, ebből kerültek ki a királyok is.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.